STOPPA RYKTET (SWE)

Varje dag översköljs vi av information, både i privatlivet, på arbetet och på sociala medier. Vad är fakta och vad är rykten och åsikter? När ska vi tänka kritiskt? Och hur bemöter vi löst snack och fördomar i vår kommun? 

2017 arbetade The Good Tribe på uppdrag av Botkyrka kommun med satsningen Stoppa ryktet!. Vi arrangerade Antiryktes-caféer och skrev boken Stoppa ryktet! som föreningar och privatpersoner kan använda i sitt arbete för ett samhälle fritt från fördomar och främlingsfientlighet.

Stoppa ryktet! bygger på de erfarenheter som gjordes genom kommunens arbete med Antirykteskampanjen 2014 och 2015. Under 2017 gick satsningen in i en ny fas där The Good Tribe ledde arbetet på uppdrag av Botkyrka kommun. Därmed bytte också ”Antirykteskampanjen” namn till ”Stoppa ryktet! - för ett Botkyrka fritt från fördomar och främlingsfientlighet”. Stoppa ryktet! är direkt kopplat till arbetet med att uppfylla målen i Botkyrka kommuns jämlikhetsstrategi.

Bli antiryktesagent!

Prenumerera på senaste nytt om Stoppa ryktet och lär dig hur du genom att stoppa rykten kan bidra till att skapa ett samhälle utan fördomar och främlingsfientlighet.

Namn *
Namn
 

Boken Stoppa ryktet!

Boken kan hjälpa dig, ditt kompisgäng, din skola, din arbetsplats eller din förening att få stopp på ryktesspridning och fördomar.

Rykten och fördomar är farligt, eftersom det kan leda till främlingsfientlighet, marginalisering av utsatta grupper och våldshandlingar. Att arbeta mot rykten och fördomar är en del i en viktig demokratisk process.

Boken bjuder på konkreta tips och tankeväckande övningar på hur du i vardagen och på sociala medier kan hantera och bemöta rykten, fördomar och stereotypa bilder. Till vår hjälp har vi forskning, experter och förebilder som kan inspirera, varav flera är verksamma i Botkyrka kommun.

Att beställa boken

Om du representerar en Botkyrka-förening kan du först skicka ett mail till stopparyktet@thegoodtribe.com och kolla om vi har några gratisböcker att dela ut. Likaså om du vill göra en större beställning av böcker, kontakta oss innan du beställer över nätet. Om vi får fler större beställningar kan vi eventuellt trycka boken och sälja den till ett lägre styckpris än det självkostnadspris vi nu kan erbjuda via print-on-demand-tjänsten Publit. Om du inte representerar någon förening i Botkyrka och endast vill beställa enstaka exemplar kan du lätt och smidigt beställa boken via Publit.

 

Kontakta oss

Josefin Branzell Hertz, skribent
Evelina Lundqvist, projektledare

Följ oss på Facebook och Instagram

Hos Stoppa ryktet på Facebook och på Instagram hittar du de senaste uppdateringarna om satsningen plus inbjudningar till Antiryktes-caféerna.

 

Bakgrund till Stoppa ryktet

2014 och 2015 arbetade Botkyrka kommun med en antirykteskampanj för att främja ett Botkyrka fritt från fördomar och främlingsfientlighet. Fanzingo utbildade antiryktesagenter i metoder för att bemöta ryktesspridning, och antiryktescaféer genomfördes. Satsningen ingick i Botkyrka kommuns interkulturella strategi och har rötter hos Council of Europe och är en utvald Unesco LUCS-pilot.

Bullshit Botkyrka, i samarbete med Södra sidan (PDF)
Slutrapport Antirykteskampanjen Botkyrka Fördomsfritt (C4i) (PDF)
Barcelona's anti-rumour guide (PDF)
A practical guide for anti-rumour agents (C4i BCN) (PDF)
 

Intervjuer med tidigare Antiryktes-agenter som utbildades av Fanzingo på uppdrag av Botkyrka kommun, 2014/15. Foto: Josefin Branzell Hertz

Intervjuer med tidigare Antiryktes-agenter som utbildades av Fanzingo på uppdrag av Botkyrka kommun, 2014/15. Foto: Josefin Branzell Hertz

Intervjuer med tidigare Antiryktes-agenter som utbildades av Fanzingo på uppdrag av Botkyrka kommun, 2014/15. Foto: Josefin Branzell Hertz

Intervjuer med tidigare Antiryktes-agenter som utbildades av Fanzingo på uppdrag av Botkyrka kommun, 2014/15. Foto: Josefin Branzell Hertz

Lyssna, du måste lyssna. Hur olika ni än är och hur arg du än blir. Du kan inte bemöta med aggressivitet. Samtidigt kan du inte stå och ta skit. Du måste hitta en balans. Lyssna, och presentera sedan fakta.
— Melissa, Antiryktes-agent
Tidigare hade jag inte så bra koll på vad fördomar är. Jag har börjat tänka mer på hur jag skämtar och pratar med folk jag nyligen träffat.
— Amin, Antiryktes-agent

"Fundera över om du själv är fördomsfri innan du börjar bemöta det andra säger", säger Evelina Lundqvist på Stoppa ryktet.

"Om någon säger något fördomsfullt eller sprider ett rykte, fråga vad de menar", säger Josefin Herz Branzell på Stoppa ryktet. 

"Använd metoden Kram kram slå för att stoppa rykten", föreslår Nohadra Heido på Stoppa ryktet.