Det här sommarjobbet är bland det roligaste som hänt mig!

Ett av de roligaste och mest givande uppdragen under 2015 - både för deltagare och för oss i The Good Tribe - har varit att utbilda och stötta 19 sommarjobbande botkyrkaungdomar, 16-18 år i att utforska begreppet entreprenörskap.

Sommarexpeditionen är en del av Botkyrka kommuns sommarjobbsgaranti till unga mellan 16 och 18 år. Under tre veckor, 27 juli till 14 sepmteber genomgick de 19 deltagarna en intensiv lära-känna-processes samt introducerades till att generera och utveckla idéer, använda Business Model Canvas, att pitcha sin idé, att göra rapid prototyping, marknadsundersökning, team-building och lära-känna-sig-själv-övningar. Allt i sedvanligt rasande högt The-Good-Tribe-tempo.

Högkvalificerat faciliterarteam

Evelina Lundqvist, The Good Tribes VD fanns på plats som huvudhandledare under alla tre veckorna. Vecka ett, som fokuserade på idéutveckling och att lära känna varandra, co-faciliterade hon tillsammans med Roger Oldén. Andra veckan var fokus ledarskap, team-building och gruppprocesser med Sandra Kinnaman och digital story-telling med Ellen Pettersson. Tredje veckan gästades av Ida Lemoine och fokuserade på hållbarhet och att utveckla affärsmodeller. 

Foto: Rupert Pessl

Idéerna som utvecklades

Några av deltagarna hade med sig redan befintliga idéer till Sommarexpeditionen: Lagerroos Webb & Grafik och ISKY Jewlry samt från Expedition Botkyrka; No Bullshit - gör unga miljömedvetna på ett kul och lärorikt sätt och Botkyrka Junior - fritidsaktiviteter för barn och familjer i Botkyrka. De andra idéerna utvecklades under programmet gång: Morningbuddy - morgonbloggen som ger unga en bra start på dagen: Aware - ett ekologiskt hygienkit med information om hur man kan förebygga, samt kolla efter cancersymptom; Fairy lights - t-shirts med lysdioder; Falcks övningskörning - övningskörningsskyltar som man sätter på taket för att bilister både framifrån och bakifrån kan se att du övningskör; T-Church - en webbshop som säljer ekologiska egendesignade T-shirts med kristna tryck som motiverar unga kristna att stå för sin tro; och Rocket Taer gamings datorspel.

Fortsättning följer... i Expedition Botkyrka 

Det var en omvälvande upplevelse att få ta del av deltagarnas tankar och upplevelser under våra tre veckor tillsammans. Och vi är mycket spända på att följa deltagarnas utveckling - några kanske till och med i Expedition Botkyrka. 

Stort tack! 

Tack till vår pitch-panel Ola Möller, Abdigani Abdi, Fattou och Susan Svensson samt Anders och Jenelyn på KLUMP, Subtopia för lokalerna och support på plats. Tack också till Azra & Co på Botkyrka kommun för ett utmärkt samarbete. Och såklart! TACK TACK TACK till alla deltagare för att ni var med i Sommarexpeditionen 2015. 

Deltagarna i Sommarexpeditionen 2015 sammanfattar sina upplevelser. Foto: Rupert Pessl

Deltagarna i Sommarexpeditionen 2015 sammanfattar sina upplevelser. Foto: Rupert Pessl


Här nedan kan du läsa vad några av deltagarna tyckte och tänkte om sin upplevelse under Sommarexpeditionens sista dag: 

Mitt bästa minne från Sommarexpeditionen: 

Medans vi har haft roligt så har vi lärt oss utan att vi själva är medvetna om det.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Vi löste olika roliga kluriga och jobbiga uppdrag tillsammans. Det fanns aktiviteter som var lite jobbiga för vissa. Som att stirra in i någon annans ögon. Det var obehagligt för vissa. Men ändå så gick man ut ur komfortzonen, tog ett steg frammåt och gjorde det.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Unikt, inspirerande och lärorikt.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Foto: Rupert Pessl
Gemenskapen, glädjen och positiv feedback har verkligen höjt mitt självförtroende. När jag kom till Sommarexpeditionen tvekade jag starkt på om jag skulle våga pitcha min idé inför hela gruppen och besökare under idépitchkvällen, men när dagen väl kom kändes det mycket mindre nervöst och efter att ha framfört pitchen kändes det faktiskt riktigt bra.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
För att kort beskriva varför min tro mig själv stärkts under Sommarexpeditionen, så skulle jag säga att det till stor del beror på att facilitatorer, besökare, expeditionsdeltagare och pitchjuryn aldrig tvekat på min idé.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Det bästa är helt klart alla nya vänner som jag har träffat och att jag fått arbeta med något som jag tycker är väldigt intressant. Tillsammans har min grupp och jag nått vårt mål. Under de här tre veckorna har vi arbetat i en miljö fylld av både seriösa tankar och skratt. Tillsammans lyckades vi komma långt med vår idé, samtidigt som vi lade grunden till en lång vänskap. Att jag fick en sådan möjlighet är något jag otroligt glad över. Jag hoppas verkligen att fler ungdomar i Botkyrka får samma möjlighet som mina vänner och jag fick i år, för det här är verkligen ett otroligt roligt och underbart sommarjobb.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Första veckan! Vi lärde oss allt på ett roligt sätt. Vi fick göra aktiviter, vara ute, äta godis och jobba med idéer på ett roligt sätt. Alla lärde känna varandra jättesnabbt för att vi samarbetade. Det var ett så kul och annorlunda sommarjobb. Det går inte att beskriva hur bra det var!
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Foto: Rupert Pessl

Min största utmaning under Sommarexpeditionen: 

Under mina tre veckor på Sommarexpeditionen har jag haft ett stort motstånd. Jag har var väldigt osäker på mig själv, jag har inte litat på mig själv. Jag har sagt att jag inte kan och inte vågar. Vi har haft många presentationer och utmaningar och det har hjälpt mig att komma över mitt motstånd. Alla i gruppen har pushat precis så mycket som jag behöver. Alla gånger som jag sagt att jag inte kan eller vågar har det visat sig att jag faktiskt kan. Jag har vågat utmana mig själv på en nivå jag aldrig trodde jag skulle våga. Jag tror att jag kommer ta med mig mycket från de här tre veckorna. Varje gång jag säger att jag inte kan så kommer jag tänka på Evelina, när hon säger att jag klarar det. Jag har känt ett enormt stöd från hela gruppen, ett stöd jag inte har haft förut. De har trott på mig och min idé och det är jag väldigt tacksam för. Det här sommarjobbet har stärkt mitt självförtroende något enormt.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Foto: Rupert Pessl

MIN STÖRSTA LÄRDOM UNDER SOMMAREXPEDITIONEN: 

Det Sommarexpeditionen har lärt mig att man ska faila framåt oavsett vad som händer. Om man exempelvis har scenskräck så spelar det ingen roll. Du lär dig av dina misstag och hur du kan ge feedback till andra på bästa sätt.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Jag har lärt mig otroligt mycket här på Sommarexpeditionen. Allt från att veta hur man gör en bra pitch till att kasta post-its på golvet. Det har seriöst varit jättekul och jag rekommenderar starkt att komma se och lära sig om entreprenörskap.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Idéutvecklingen! Det var det mest revolutionära i mitt huvud. Att förstå att man behöver gå igenom de uppenbara tankarna för att komma till de nya och fascinerande var otroligt intressant. Det här ska jag inte bara ta med mig in i skolan och sedan arbetslivet utan även ta med mig in i sportens värld och se om det går att applicera metoden även där. Med förhoppningen att revolutionera sättet att träna. Jag tror att det är fullt möjligt men jag måste sätta mig ner och grubbla en stund först…
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Att skapa en stark bas till sin idé. Att skapa alla nödvändiga pelare så att min ide kan lyftas till en smartare, mer kreativ och starkare idé. Jag har lärt mig och använt så många metoder som hjälper mig. Det har varit roligt och spännande att arbeta med sin idé och skapa något helt nytt ur sitt eget huvud. Därför vill jag fortsätta jobba med min idé eller skapa något annat att jobba vidare med. Jag kommer alltid ha de här metoderna med mig!
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Foto: Rupert Pessl
När jag kom till Sommarexpeditionen hade jag redan en idé, men det jag inte insett då var att jag lyssnat allt för mycket på andras åsikter kring idéen. Under Sommarexpeditionens gång har min tro på mig själv och min idé stärkts; delvis genom att jag fått väldigt positiv feedback då jag pitchat min idé, både inför jury och inför den övriga gruppen. Faktumet att en av deltagarna sa till mig att jag måste höja priset på mina tjänster, har gett mig insikten att min idé och verksamhet faktiskt kommer fungera.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Vi formulerade problemet vi ville lösa och sedan kom vi på lösningar, massor av lösningar - omöjliga och möjliga, “dåliga” och bra lösningar. När vi gjort det kunde vi utveckla vår idé så att den blev 1000 gånger bättre än den var innan.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Foto: Rupert Pessl

Mitt tips till andra som vill utveckla en idé: 

Fundera på vilka problem som finns i samhället och vad du skulle vilja göra åt saken. Skriv ner allt du har i hjärnan och välj sedan ut vad du tycker om mest. Om du kommer på en bra idé men kanske inte känner att den är realistisk, DÖDA INTE DEN!!! Du kan kanske minska ner den lite eller komma på något nytt med idén. Om du har kommit långt med något och du inte känner att det går att göra mer... Tro mig du kan göra mer. Idéerna tar aldrig slut. Det finns så mycket att utveckla. Det är inte enkelt men jag kan lova er att det lönar sig i slutändan.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Först och främst tycker jag att man ska tänka på vad man vill. Det finns hundra olika ideér att utveckla. Men det gäller att hitta en som får en att känna, “Det här är vad jag vill”. Något du verkligen vill att människor ska ta till sig, eller vara en del av. Att utveckla en idé är det bästa man kan göra!
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Om man har en idé som man själv tycker är bra, cool, rolig osv så ska man utveckla den direkt. Alla idéer är nya - och nytt är ofta främmande och annorlunda, vilket många ser på negativt. Men det är så det ska vara. Allt vi ser runtomkring oss var en gång en ny dum idé. Det är bra att få feedback från andra så att man också ser deras perspektiv. Så länge de inte säger till dig att slänga bort idén! Det är superviktigt att inspireras så mycket som möjligt av allt och alla. Det finns människor överallt som haft en lika ny idé som dig och som kämpat för den. Lyssnar man på när de berättar sin historia får man kraft till att vilja kämpa lika hårt. Man får aldrig tappa glöden!
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Sådana här verktyg är mycket viktiga eftersom jag strävar efter att bli företagare. Då kan jag använda mig av affärsmodellerna, digital storytelling, att pitcha, “SMARTA” mål m.m. Det här är en bra grund eftersom detta kan vara början på något stort, vem vet.
— Deltagare Sommarexpeditionen 2015
Foto: Rupert Pessl
Loggor - Balk - The Good Talents.png