Studieskeppet vinnare Expedition Botkyrkas 48-timmarstävling

Ungdomar från Botkyrka och rådgivare från näringslivet i Stockholm samlades på Subtopia i Alby den 4-6 december för att skapa projekt- och affärsidéer för att lösa Botkyrkas hållbarhetsutmaningar. Det vinnande laget, Alaa Ahmed och Kimberly Cartes med idén Studieskeppet kammade hem föstaplatsen och de 10 000 kronorna från Drömdeg. 

Helgen avslutades med att deltagarna fick pitcha sina idéer för en jury bestående av Ali Khalil, samhällsentrepenören som startat Miljonbemanning, Serkan Köse, riksdagsledamot, Jörgen Wahl, chefsrådgivare och Nicole Eriksson, fjolårets vinnare av idétävlingen tillsammans med Vicky Emmanouil.

Alaa och Kimberlys idé, Studieskeppet‬ är en plats där elever får möjlighet att göra läxorna i en inspirerande och lugn studiemiljö. Elever och unga ledare hjälper andra elever genom ett individuellt utformat studiestöd.

Första plats: Kimberly Cartes och Alla Ahmed, Studieskeppet

Första plats: Kimberly Cartes och Alla Ahmed, Studieskeppet

Juryns motivering löd att Studieskeppet kan fylla en avgörande funktion för att elever ska lyckas i skolan, samt att det kan bli en plattform för flera av de andra idéerna som vad med och tävlade. Nu är det Kimberly och Alaa som får styra skeppet framåt!

Det är en helt obeskrivlig känsla. Det är som att vara fast i en dröm. Det har varit en mäktig helg. Vi har fått utmana oss själva på helt andra nivåer än vad vi tidigare gjort. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna stå här och prata inför så många människor om någonting som jag är passionerad för. Jag trodde aldrig att vi skulle kunna göra det på så kort tid. Men det visade sig vara möjligt. Vi har vi fått massa kontakter Expedition Botkyrka som faktiskt vill hjälpa oss att utvecklas. Det känns bra att vi har det stödet.
— Alaa Ahmed, Studieskeppet
Jag är jättelycklig för att vi har vunnit, men mest för att vi har fått vara del av det här. Att vi fått ta del av den här resan. Vi vill vara det stödet för andra elever som inte fanns för oss när vi gick i ettan på gymnasiet. Det är den tanken som drivit oss genom tävlingen. Första steget nu efter tävlingen är att gå hem och sova. Det kommer bli spännande att arbeta med idéen. Jag längtar efter att få sätta igång.
— Kimberly Cartes, Studieskeppet
Andra plats: Gainzfabriken med Adrian Schmidtke.

Andra plats: Gainzfabriken med Adrian Schmidtke.

Juryn berättade att de var otroligt imponerade av alla deltagare, deras idéer och presentationer. De tre idéerna som vann priser var dem som bäst överensstämde med kriterierna. 

Andra plats: Adrian Schmidtke, Gainzfabriken
Tredje plats: Madiha Saeed, Picture Perfect
Publikens pris: Marwa Anwari, #vårbotkyrka

Den eminenta juryn: Jörgen Wahl,  Serkan Köse,  Nicole Eriksson och Ali Khalil.

Den eminenta juryn: Jörgen Wahl, Serkan Köse, Nicole Eriksson och Ali Khalil.

Tredje plats: Picture Perfect med Madiha Saeed.

Tredje plats: Picture Perfect med Madiha Saeed.

Expedition Botkyrka arrangeras av Botkyrka kommun och utförs av The Good Tribe. Expedition Botkyrka pågår under ett år, med fem helgträffar under hösten och ett mentorskapsprogram under våren. Den femte helgträffen är den intensiva och utmanande 48-timmarstävlingen där ett vinnarlag vinner 10 000 SEK för att öververkliga sin idé.

Expedition Botkyrka är ett ettårigt ledarskaps- och samhällsentreprenörsprogram som identifierar och stärker unga talanger vars kapacitet ännu inte har synliggjorts. Deltagarna i Expedition Botkyrka får en ökad tilltro till sin framtid och den egna kapaciteten att ta makt över sitt liv och sina idéer, samtidigt som de tar fram idéer som utvecklar deras lokalsamhälle.

Lyckad pitch! RAINBOW BOTKYRKA: Fatima Cruz, Marvin Kouassi

Lyckad pitch! RAINBOW BOTKYRKA: Fatima Cruz, Marvin Kouassi

Stort grattis till alla deltagare och ett stort tack till alla rådgivare som var med under helgen! Ytterligare ett stort tack riktar vi till superhjältarna som förstärkt teamet inför och under genomförandet av 48-timmarstävlingen: Emilia Wiik, Matilda Söderström, Karin Bodin, Ali Omar och Björn Kåberger.