Colour code wins Expedition Botkyrka's 48 hour idea competition

On 5-7 December, the Expedition Botkyrka 48 hour idea development competition took place at Subtopia, Alby. The 48 hour competition is the second part out of three in Expedition Botkyrka, the social entrepreneurship and leadership program for youth Botkyrka. Read all about the competition in Swedish below. 

Den 5-7 december gick Expedition Botkyrkas 48-timmars idéutvecklingstävling av stapeln på Subtopia i Alby. 48-timmarstävlingen är det andra momentet av tre i Expedition Botkyrka, ett samhällsentreprenörs- och ledarskapsprogram för unga i Botkyrka.

Expedition Botkyrkas deltagare har under hösten genomgått fyra intensiva utbildningshelger, som förberedelser inför tävlingen och i februari fortsätter programmet med mentorskap som supportar deltagarna att komma vidare i utvecklingen av sina idéer, såväl som sig själva.

Expedition Botkyrka 2014 copy
Expedition Botkyrka 2014 copy

Foto: Pråmfilm

IMG_8483
IMG_8483
photo
photo

Vinnaren av förstapriset och de 10 000 kronorna från Drömdeg blev Nicole Eriksson och Vicky Emmanouil med Colour code, en idé som gör sopsortering barnsligt enkelt. Idén går ut på att genom ett färgkodat system för sopsortering både i hemmet och i soprummet få fler att sopsortera i Botkyrka.

"Vi är jätteglada att vi blev utvalda till vinnare, det betyder jättemycket! Idag är det inte så många som sopsorterar i Botkyrka, säger pristagarna. Men med hjälp av färg kommer det bli både lättare och roligare att sopsortera."

Hör Vicky och Nicole pitcha sin idé på Green Buzz mingel på Impact HUB Stockholm, den 21 januari.

IMG_8551
IMG_8551

Andrapriset på 5000 kronor gick till Meryem Kibar med idén ”Oändliga möjligheter” som handlar om att genom workshops och föreläsningar sammankoppla folk ifrån näringslivet med unga och visa på vilka olika yrkesmöjligheter som finns för unga. Meryem plockade även hem publikens pris.

Tredjepriset på 3000 kronor gick till Salem Yosef och Elizabeth Häggström med idén No Bullshit – en webbsida där unga kan lära sig om miljöfrågor. No Bullshit erbjuder enkla tips i vardagen, roliga youtubefilmer, föreläsningar och har en egen No Bullshit Stämpel för att göra granskningar av företags miljöarbete.

Läs sammanfattningen av helgen på Botkyrka kommuns webbsida.

IMG_8560
IMG_8560

Övriga idéer i 48-timmarstävlingen:

Burak Özdemirok - Läxhjälp Burak vill höja gymnasiebehörigheten bland ungdomar i Botkyrka och erbjuder därför läxhjälp till elever i årskurs 8 och 9.

Alex Haile & Thinesan Muragathas - Blood Jeans Alex och Thinesan vill ändra konsumenternas tänk kring miljöpåverkan och mänskliga rättigheter och få folk att återvinna sina gamla jeans, låta designers redesigna dem och sedan sälja dem vidare.

Nora Khalil - Key to success Nora vill att nyanlända svenskar ska kunna lära sig svenska på ett lättare sätt, genom att tvåspråkiga lärare lär ut grammatiken på elevernas egna språk.

Vanessa Monteiro de Macedo - 145 röster räknas Vanessa vill öka valdeltagandet i 145-området från 77,8 % till 100 % i omvalet i mars nästa år. Valambassadörer gör informationsbesök i skolor och bibliotek, på ungdomsgårdar och andra offentliga platser, samt för dialog med politiker.

Louise Hellberg, Julia Rynell, Josefin Lovborg - Matsvin Louise, Julia och Josefin tar vara på matsvinnet från lokala matbutiker för att sedan integrera botkyrkabor med varandra och laga mat tillsammans, dels för att själva äta men även för att dela ut mat till behövande i samhället.

Tabarak & Anamaria - Botkyrka juniors Tabarak och Anamaria vill minska otryggheten på fritidsgårdarna i Botkyrka och få alla att känna sig välkomna. Det vill göra fler aktiviteter och tävlingar och att fritidsgårdarna ska vara renare och stämningen bättre.

Abdi Mohamed - Multicoach Abdi vill göra skolor och arbetsplatser roligare och friskare genom att sälja färdiga träningskoncept som skapar lag känsla och teamwork samt bygger broar mellan olika individer.  Han vill underlätta för mångfald, integration och hälsa genom fysisk aktivitet.

IMG_8553
IMG_8553

Stort tack till alla deltagare i Expedition Botkyrkas 48-timmars idétävling: Alex, Burak, Elizabeth, Josefine, Julia, Louise, Meryem, Nicole, Nora, Salem, Thinesan, Vanessa, Vicky, Tabarak, Anamaria och Abdigani. Ni är heeeeeeeelt grymma!!!! <3

Tack till vår eminenta jury: Derya Yayla, Tillväxtverket; Michel Issa, multientreprenör; Youbert Aziz, vice ordförande i utbildningsnämnden Botkyrka kommun och Carina Savborg, Drömdeg.

Tack till alla fantastiska expeditionsrådgivare (några av dem finns dessutom på Twitter):Alex Rodallec, Banar Sabet, Linda Folke, Isadora Wronski, Jakob Johansson, Peter Santesson, Patricia Zani, Marcus Sjöholm, Aida Gordon, Paloma Labbé, Stuart Pledger, Wivian Gabriel, Simon Flato, Angelica Andersson, Kenneth Swedlund, Gerd Wallin, Jesper Lilliesköld, Thomas Hahn, Lowis Ibrahim, Sara Carlin, Caroline Petersson och Lina Eggemar.

IMG_8552
IMG_8552
IMG_8558
IMG_8558

Expedition Botkyrka genomförs av The Good Tribe på uppdrag av Botkyrka kommun. <3 Från och med 2015 genomförs Expedition Botkyrka även med stöd av Allmänna arvsfonden. Det är vi fantastiskt glada för! TACK!

Stort tack till Mitt Alby! Och såklart även till Johan & NyströmCarlsberg och ICA Maxi Stormarknad.

I februari drar mentorprogrammet igång! Hör av dig till oss om du som mentor vill hjälpa deltagarna vidare med sina idéer och i sin personliga utveckling.