Expedition Botkyrka - when dreams become reality

September 21 to 23 our 48-hour idea competition Expedition Botkyrka premiered. What a weekend! All participants, coaches, and our team worked SO hard make the competition the best it could possibly become. Dreams were really coming true! From our side the competition in itself - but more importantly - the participants taking huge leaps towards realizing and/or improving their already up and running social entrepreneurial ideas. It was amazing to see how much you can move in just 48 hours.

As soon as we're out of this delivery peak we'll provide you with a report from the event in English. For now... yes it's Swedish only. Sorry for the inconvenience... and stay tuned for more :)

Den 21 till 23 september var det premiär Expedition Botkyrka – en intensiv 48-timmars idétävling för unga blivande och redan aktiva samhällsentreprenörer. 20 tjejer och killar från Botkyrka deltog i tävlingen. Som vinnare korades Sara Markos och Chanasith Sonthinois för sin idé ”Glasklart” som handlar om att skapa ett växthus för ekologiskt närproducerade frukter och grönsaker som ska drivas med hjälp av el genererat från gym i Botkyrka.

Under fredagseftermiddagen samlades 20 förväntansfulla och nervösa ungdomar mellan 16-25 år i Gula Villan vid Albysjön för att inleda Expedition Botkyrka och jakten på de mest innovative och kreativa idéerna för ett mer hållbart Botkyrka. Tävlingen inleddes med lära-känna- och kreativitetsövningar och att lagen fick presentera ett första utkast av sin idé. Under lördagen drillades deltagarna hårt av 13 coacher från såväl lokala som multinationella företag och offentlig sektor. Coachernas uppgift var att ge lagen feedback på sina idéerna, stärka deltagarnas självförtroende och se till att idéerna utvecklades till att bli socialt, miljömässigt – och ekonomiskt hållbara.

Under söndagen avslutades tävlingen med att alla lag fick pitcha sina idéer för en jury bestående av entreprenören Shahjahan Yousuff, grundare av Khaned AB och Building Blocks AB, Maria Gawell Skog, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden och Nadine Gaib, ansvarig handläggare för Drömdeg på kultur- och fritidsförvaltningen.

Med följande motivering utsåg juryn idén Glasklart till vinnare:

”Utifrån de kriterier som Expedition Botkyrka hade satt upp för tävlingen vägde också det kreativa nytänkandet med förankring i verkligheten tungt för juryn. "Glasklart" slog oss med häpnad och stor glädje. Att på ett sådant genialiskt sätt fläta samman människors hälsa i form av motion som i sin tur alstrar ren energikraft via generatorer som slutligen förser växt och odlingens hela kretslopp talar för sig självt, Helt genialt! Vi ser med spänning fram emot att en pilot tas fram och att vi alla får besöka detta gym och växthus inom snar framtid. Sara och Chanas drivkraft var det inga tvivel om utan vi tror starkt på deras idé och det vet vi att många andra också kommer att göra.”

Bakom Glasklart står Sara Markos och Chanasith Sonthinoi både årskurs 2-elever på företagarlinjen på Tumba Gymnasium. Sara och Chanasith berättar:

”Vår vision är att bygga ett stort växthus som drivs och värms upp med hjälp av solpaneler och den energi som genereras i vårat framtida gym när kunderna cyklar på spinning-cyklar och springer på löpband. För att testa om vår idé funkar kommer vi börja med att låna ett växthus och experimentera med generatorer för att se om tekniken fungerar. Det finns redan gym i USA som drivs med hjälp av den energi och värme som kunderna genererad och vi vill vara först i Sverige med den idén. Genom vår idé kan vi skapa arbetstillfällen och bidra till att göra Botkyrka till en klimatneutral kommun. Tänk hur många tomater du kan producera under ett gympass…”

Förstapriset i Expedition Botkyrka bestod av 10000 kronor från programmet Drömdeg för att kunna genomföra idén, en kontorsplats och coachhjälp under ett års tid på KLUMP i Subtopia och ett VIP-samtal med kommunstyrelsen den 8 oktober.

Andrapriset på 5000 kronor gick till Hamza Karrani, Hosam Sabi och Saleh Sabe för deras idé med lekfullt utformande papperskorgar som ska inspirera barn att lära sig själva och sina föräldrar att källsortera. Evangalin Fernando, Warhell Nasim och Mona Nechma belönades med tredjepriset på 2000 kronor för sin idé Ljuslyktorna, en mötesplats för läxhjälp, där föräldrar kan få information om det svenska skolsystemet, samt få hjälp att översätta och sätta sig in i information från skolan, exempelvis veckobrev.

Dessutom kläcktes ett helt gäng briljanta idéer... ... om hur skolorna i Botkyrka kan utvecklas: Gursimer Singh och Kruthika Mudigonda. ... hur de många språken i Botkyrka kan användas som en resurs: Operation språkutbyte med Johanna Löv. ... hur Botkyrkaborna ska bli bättre på att sopsortera: Miljöväktarna med Adam Yassin och Ali Ahmed. ... hur kolonilotter och odling kan inspirera unga att närma sig naturen: Green Revolution med Abdou Rahman Jeng, Kebba Jammeh och Fatou Jack. ... hur unga akademiker och företagare kan användas som mentorer för andra unga i Botkyrka: Shafkat Ahmed och Idris. ... och hur Botkyrkaborna tillsammans med kommunen kan hitta former att finansiera utvecklingsprojekt i Botkyrka: Kommunal crowd funding med Patrik Westerberg. ... stort tack även till Mahsum Tepe!

Vill du veta ännu mer om Expedition Botkyrka...  ... Lyssna på P3s program Verklighetens reportage från Expedition Botkyrka och ta del av deltagarnas egna berättelser. ... Läs mer om Expedition Botkyrka här.

Och återigen: Gursimer, Kruthika, Shafkat, Idris, Adam, Ali, Evangalin, Warhell, Mona, Hamza, Hosam, Saleh, Abdou, Kebba, Fatou, Sara, Chanasith, Johanna, Mahsum, Patrik, Diana, Rishu, Shiva, Ola, Maria, Anette, Hanna, Anders, Helena, Arkan, Cesar, Roland, Cecilia, Ellen, Estelle, Johan, David, Karin och Rebecka - TACK för all er energi och ert hårda arbete! Ni är bäst! :) 

Expedition Botkyrka arrangerades som en del av Botkyrka kommuns Hållbarhetsvecka. Tävlingen är ett samarrangemang mellan Botkyrka kommun och The Good Tribe.

Photo: Sivakumaran “Shiva” Sivalingam