ANTIRUMOURS SVERIGE (SWE)

Evelina Lundqvist, VD för The Good Tribe är tillsammans med Helena Rojas, i rollen som VD för Intercultural Bridge och expert på uppdrag för Europarådet samt Josefin Branzell Hertz, lärare och journalist grundare för den nya organisationen Antirumours Sverige.

Den ideella organisationen Antirumours Sverige är en nationell mötesplats för kommun, civilsamhälle och näringsliv som arbetar för ett samhälle fritt från rykten och fördomar.. Organisationen grundades våren 2018. 

The Good Tribe och Antirumours Sverige genomför i samarbete antiryktesmetod- och agentutbildningar, föreläsningar och workshops. Kontakta oss nedan för mer information eller besök Antirumours Sveriges webbsida.

Vi möter det dagligen, på nätet och IRL – förvanskad fakta, lösa rykten och fördomar om individer och grupper av människor. Rykten och fördomar är farligt, eftersom det kan leda till främlingsfientlighet, marginalisering av utsatta grupper och våldshandlingar. Att arbeta mot rykten och fördomar är en viktig metod för att värna om mänskliga rättigheter och demokrati.

De flesta av oss kan relatera till att någon gång ha spridit ett rykte, men alla är inte medvetna om vilka förödande konsekvenser det kan få. Historien har visat hur främlingsfientlighet, polarisering och populism i kombination med ryktesspridning kan leda till diskriminering och till och med våldshandlingar. Exempel på detta är häxbränning, förintelsen och nutidens hatkampanjer på sociala medier.
Antirumours Sverige erbjuder kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande för kommuner, skolor, fritidsgårdar, föreningar och företag som vill skapa en arbetsplats och ett samhälle fritt från rykten och fördomar.

Antiryktes-arbetet startade i förebildsstaden Barcelona, på initiativ av Daniel de Torres Barderi, VD för Antirumours Global.

Antirumours Sverige är ett stort och viktigt steg för den globala antiryktesstrategin. Det är det första samarbetet av detta slag och det kommer att få inverkan inte bara i Sverige utan i mer än 30 städer runt om i världen som arbetar med antiryktesstrategier för att förhindra diskriminering, främja kritiskt tänkande och göra det mesta av samhällets mångfald.
— Daniel de Torres Barderi, VD för Antirumours Global.

Kontakta oss
Josefin Branzell Hertz, sekreterare och presskontakt
Evelina Lundqvist, medgrundare

Följ oss på Facebook och Instagram
Hos Antirumours Sverige på FacebookInstagram och Twitter hittar du de senaste nyheterna.

Antirumours_sverige.jpg

Bli antiryktesagent!

Prenumerera på senaste nytt om Antirumours Sverige! Lär dig hur du genom att stoppa rykten kan bidra till att skapa ett samhälle utan fördomar och främlingsfientlighet.

Namn *
Namn
 

Beställ metodhandboken Stoppa ryktet!

Metodhandboken Stoppa ryktet! kan hjälpa dig, ditt kompisgäng, din skola, din arbetsplats eller din förening att få stopp på ryktesspridning och fördomar.

Rykten och fördomar är farligt, eftersom det kan leda till främlingsfientlighet, marginalisering av utsatta grupper och våldshandlingar. Att arbeta mot rykten och fördomar är en del i en viktig demokratisk process.

Boken bjuder på konkreta tips och tankeväckande övningar på hur du i vardagen och på sociala medier kan hantera och bemöta rykten, fördomar och stereotypa bilder. Till vår hjälp har vi forskning, experter och förebilder som kan inspirera, varav flera är verksamma i Botkyrka kommun. Boken togs fram av The Good Tribe på uppdrag av Botkyrka kommun. 

Så här beställer du

Om du representerar en Botkyrka-förening kan du först skicka ett mail till stopparyktet@thegoodtribe.com och kolla om vi har några gratisböcker att dela ut. Likaså om du vill göra en större beställning av böcker, kontakta oss innan du beställer över nätet. Om vi får fler större beställningar kan vi eventuellt trycka boken och sälja den till ett lägre styckpris än det självkostnadspris vi nu kan erbjuda via print-on-demand-tjänsten Publit. Om du inte representerar någon förening i Botkyrka och endast vill beställa enstaka exemplar kan du lätt och smidigt beställa boken via Publit.

 
This is the first of five video produced by the Council of Europe Intercultural Cities programme, in collaboration with Anti-rumours Global, in order to provide a theoretical and practical introduction to the Anti-rumours Strategy. The aim of the anti-rumours strategy is to challenge stereotypes and prejudices and dismantle false rumours about different groups of people and about diversity issues in general.

The second video of this Introduction to the Anti-rumours strategy focuses on the main concepts underlying this strategy as well as on the key principles we need to consider before defining and implementing an anti-rumours strategy.

The third video of the introduction to the anti-rumours strategy focuses on the main steps to design and implement a successful anti-rumour strategy. The proposed guidance should not be considered a closed and chronological methodology as some phases may and should overlap.

The forth video of the Introduction to the anti-rumours strategy focuses on examples of concrete actions from anti-rumours campaigns implemented in different European cities. These are just some inspiring examples and you can find more information on the "Cities Free of Rumours" guide.